Blogu' lu' Blogescu - A BRAVE NEW WORLD


Dialog imaginar: Am spus că nu mă consider un Socrate. Dar cum vă socotiţi? Popă, zic. Şi unde aveti parohia? - N-am parohie, dar spovedesc pe unde pot.

joi, 12 februarie 2009

Trei profile de cititori. Profilul unu: obiectul însufleţit


Lectura, ca şi scrisul, poartă cu sine motivaţii diverse ce diferă de la obiect la obiect, de la afect la afect sau de la spirit la spirit. Acum mă voi referi doar la lectură, această folositoare zăbavă de care avem atâta nevoie.

Obiectul însufleţit, de regulă nu citeşte deloc dar atunci când totuşi o face, nu trece de pragul existentelor brute ce i se dau conştiinţei sale îmburuienite, ca o pajişte proaspătă unui ierbivor lihnit. E consumator de ziare, OTV, five o'clock flash news, Can-Can ori filme cu acţiune.

Sufletul său de ierbivor docil urmează instinctual calea acestor primae sensationes, firesc, cu simplitatea naturii înseşi. Votează, înjură, umple stadioanele, este împuşcat la revoluţii sau în linia întâi a frontului asumându-şi fără să vrea rolul pâinii consumată în împărtăşania revolută a istoriei. O anafură construită din simplitate. Şansa sa unică în ecuaţia izbăvirii de propria condiţie este revelaţia. Trebuie totuşi spus ca omul obiect este simplu agent pasiv în toate cele ce se întâmplă ori i se întâmplă.

Într-o ordine a spiritului aceste ontologii nu devin vizibile decât accidental, indirect, prin efectul pe care-l au asupra lumii naturale, ca aerul invizibil ce devine vârtej ridicând coloane de praf. De altfel, pur şi simplu nu există.

10 comentarii:

 1. Cand ne prezinti si profilul numarul doi? Profilul numarul unu l-am identificat destul de usor in jur.

  PS: astept poze cu pisica. eu l-am prezentat deja pe tomitza.

  RăspundețiȘtergere
 2. cumetre, te napadira indatoririle birotice? n-ai mai poposit de multisor pe-aici; asteptam cu infrigurare (vreme capricioasa afara, ce vrei!) :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Chiar asa Blogescule, iti place sa te lasi asteptat? Gebeleizis se intreaba pe buna dreptate ce-oi fi patit. Stiu ca scriai pe apucate si in rastimpuri dar mai lasa deoparte din exigente si revino. Mie imi placeau textele tale asa neprelucrate cum erau.

  O mai veche cititoare

  RăspundețiȘtergere
 4. el e bine pentru ca am vazut ca pe la altii comenteaza dar ne neglijeaza pe noi.

  RăspundețiȘtergere
 5. haide bai esti enervant rau

  dc nu m-am saturat de impartit pe categorii

  RăspundețiȘtergere
 6. Poti sa ne explici si noua ce intelegi prin "soon" :) ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Chiar, Blogescule...si Hristos a spus ca "va veni curand" pe pamant si au trecut 2000 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 8. @anonim: daca Blogescu este ateu nu se aplica. Este ocupat putin cu alte bloage ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Cred ca tipurile celelalte de cititori inca se formeaza :)

  Si-apoi, ce inseamna pentru Hristos 2000 de ani !? Poate ca atunci cand a zis curand avea in minte vreo cinci mii.

  RăspundețiȘtergere

 

blogger templates | Make Money Online