Blogu' lu' Blogescu - A BRAVE NEW WORLD


Dialog imaginar: Am spus că nu mă consider un Socrate. Dar cum vă socotiţi? Popă, zic. Şi unde aveti parohia? - N-am parohie, dar spovedesc pe unde pot.

marți, 3 februarie 2009

În care Blogescu îşi pune problema măsurării timpului şi a dimensiunii intelectualilor contemporani ...


Măsurile pigmeilor africani sunt mai mici iar "metrul" lor e de vreo douăzeci de centimetri. Ale europenilor, oameni mai bine înzestraţi (fiziceşte vorbind) sunt, fireşte, mai mari. Metrul lor măsoară o sută de centimetri şi pe deasupra au inventat şi anul lumină.

Înţelegerea lucrurilor fireşti e una din bucuriile raţiunii, bucurie înţeleasă doar de câţiva prieteni ai naturii. Un draft aruncat pe noptiera din odaia cu lumină chioară aşteaptă să fie recitit, să-şi primească ultima formă, corectura finală.


*****Ce ciudat începe...

Lecturile tale nu sunt importante, faptul ca scrii bine la fel. Ştiu că înţelegi şi teatrul şi filmul iar muzica e parte a naturii tale. Vorbeşti fluent mai multe limbi străine şi ţii prelegeri ad-hoc despre "spiritul limbii" ori secretele ei cu acel curaj entuziast izvorât din admiraţia cu care te copleşesc uneori cei din jur.
Vorbeşti fluent germana ori franceza dar nu poţi bâigui măcar în pali iar de lingala nici nu ai auzit. Nu înţelegi.

Ai călătorit mai mult decât ai sperat, ai cunoscut oameni pe care doar ai visat să-i întâlneşti şi crezi că acum ştii. Dar nu ştii.

Lecturile începute la o vârstă timpurie te-au format (crezi tu!) iar acum ai devenit ţesătorul propriilor poveşti. Te simţi îndreptăţit. Dar nu eşti.

Înţelegerea ta vine din experienţe tulburătoare şi lecturi de o varietate ameţitoare. Cu toate astea eşti modest şi moderat în actul gândirii: ştii că nu le ştii pe toate. Totuşi aroganţa nu-ţi dă pace şi te încolţeşte: eşti conştient că ştii mult mai mult decât majoritatea oamenilor. O vezi zilnic când discuţi cu ei.

Ce puţin pricepi din lumea ta intelectualule ! Ignoranţa ta strigă cu fiecare roman, nuvelă, postare, articol, intervenţie pe care o ai.

Până la urmă e bine, lumea te crede acum iar câştigurile sunt rezonabile. Respect, statut social, băgat în seamă pe la teve dar..., peste 5000 de ani te va mai crede, citi, lăuda ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

blogger templates | Make Money Online