A happy 2009 !


La mulţi ani cititorule oriunde te-ai afla !

De Sărbători am citit în caltaboşi,
tochitură şi friptură, vinuri roşii sau cafele băute pe târziu şi îţi pot spune că augurii vestesc numai de bine pentru 2009.

...ah, în afară de criză.

Încep cu o veste tristă: în ajunul Crăciunului a murit Samuel P. Huntington, autorul Ciocnirii civilizaţiilor. "O lectură uşoară dar cu multe implicaţii", să citez pe cineva care nu mi-a plăcut deloc. Mult mi-am dorit să găsesc "Ciocnirea" lui Huntington pe biletul de examen de la filosofia culturii dar mi-a cazut Paideuma lui Frobenius. Eh, bună şi paideuma că e la fel de plină de implicaţii. Aşadar,
un requiem pentru Samuel sau Sh'mu'El, cum îi spunea mămica în ivrit. Ne-ai împărţit ţara în două, o neverosimilă descoperire în studenţie, un deziderat acum şi ne-ai împărţit în turciţi şi occidentalisiţi. Ai murit prea devreme să vezi că între timp s-au mai înmulţit categoriile deşi occidentalisiţii au dispărut dacă or fi existat vreodată.

Profeţii 2009

Citesc pe internet cum un "respectabil intrepret" al lui Nostradamus anunţă pentru 2009 un atac nuclear asupra Franţei(se insinuează că ar fi ruşii), un război India-Pakistan terminat după prelungiri, la penalty-uri cu victoria zdrobitoare a "continentului mistic", nişte misile trimise de arabi cu generozitate Americii, asasinarea porumbelului păcii: Obama. De Românica nimic, profeţiile o ocolesc. Logic, pe vremea lui Nostradamus nu exista. În schimb vă profeţeşte Blogescu: concedieri, mărirea abuzivă şi iraţională a chiriilor, trafic şi mai infernal ca în 2008 şi încă un mandat pentru Băsescu.

Dacă aţi făcut o facultate, nu e cazul să vă îngrijoraţi, ambasadele Canadei, Australiei şi Noii Zeelande dovedesc multă clemenţă faţă de dosarele de emigrare a cetăţenilor români. Rămâne doar să vă obişnuiţi cu frigul, cangurii, dansul hakka şi mistuitorul(sau "specificul" - apud profu" de română) nostru dor de casă şi mioriţă.

I wish you a happy 2009 !

Comentarii

  1. ...te intrebi intotdeauna daca huntingtons thesen sunt de fapt plausibile (in cazul meu) - atunci eu cred ca trebuie sa spui ca nu sunt decat partial plausibile.

    este adevarat ca "fantoma" celor mai mari temeri este o alianza anti-westica de natura "konfuzianisch-islamisch" dar lumea islamica este ethnisch, religiös, social-economic prea heterogena, pentru a se putea subordona unei singure unitati de dominantza . pe cand china si rusia sunt altfel motivate .

    oricum ,el a lasat multe puncte sensibile si foarte controvorse (fara acoperire) fara o theorie care ar fi reusit sa explice de ce interconflictele civilizatorice ( aici relativam terminus-ul ) cum sunt cele in somalia si ruanda inca persista si de ce ? asta ar fi doar un exemplu.

    o alta critica la adresa `mnealui este ca a lasat la o parte in mod neglijent faptul ca geneza multor asemenea conflite consta in acel "ungleiche verteilung von reichtum" si lacomia ingretzoshabila a unor state exploatatoare.

    de aceea pretentia unei orientari universale ( ca aspiratie intr-un viitor global )trebuie abandonata in favoarea unei clime de incredere ( stiu, e vomitativ de idealistic) ... dar nu se poate ignora faptul ca avem culturi diferite .

    ps. penibil mi se pare inca felul sau nesigur atunci cand vine vorba de america-latina iar el nu si-a fost sigur in ce categorie culturala trebuie integrata sau daca aceasta sa fie ordonata unei culturi vestice sau privita individual .

    sa-l odihneasca ... domnu` !

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa am spus şi eu: să-l odihnească domnul cu (d mic). Cred că soarta "Ciocnirilor" o are orice teorie incompletă: lasă pe dinafară felurite reziduuri ontologice, de asta nu a ştiut ce să facă cu America latină. E prisosinţa unui sistem prea ambiţios. Oricum "Ciocnirile" au un merit major, sunt "erbaulich" aşa că putem pleca de la scrierile lui Huntington în multe direcţii. Putem fi sau nu de acord, îl putem reinterpreta sau dacă nu putem, măcar răstălmăci.

    Asta e un merit grozav.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare