Hopa tropa Penelopa


Aruncându-mi ochii pe blogul turbo scriitoarei virtuale Zaza, să văz dacă a mai lătrat ceva de subsemnatu', bag repede samă că dorind să arate planetei cum se delectează ea cu dulceaţa slovelor de odinioară, se dă în stambă cu traducerea unui text moldovenesc.

După prima ocheadă, observ cum specialista noastră în jde mii de limbi şi scrieri străineşti, înfulecă pofticioasă cuvinţele din text şi mai ales, schimbă după bunul(?) plac, forma cuvintelor. Astfel, "cu" devine "ca", cuvântul "răsăritul", cu de la sine putere îl articulează făcându-l "răsăritului" iar "vede" este transformat,
de două ori în acelaşi paragraf (sic!), în "vide".

Este cunoscută tentaţiunea unor scribi de a face textele/cuvintele să pară mai arhaice decât suntu. Trebuie să remarc performanţa de a nu strecura niscaiva deformări semantice, probabil textul era prea scurt. Zaza, eu zic să rămâi la franceză, întrucât diortosirea textelor moldoveneşti nu e la îndemâna oricui. Ai fost simpatică.

Admirabilă admiraţia admirabilei dudui pentru textele de acest fel chiar dacă intenţia unor astfel de transliterări e cretină şi impregnată de vanitate. În mintea mea persistă doar imaginea săracului herţean care nu ştia că posteritatea moldovenească, din România şi afara ei, va ajunge, un secol mai târziu, să fie tratată ca un neam de leproşi în capitala românilor, tocmai din pricina felului cum vorbesc. Mi-e silă de toate aceste "recuperări" romanţioase vizavi de care nu pot afişa decât un dispreţ suveran. Asta nu că nu ar fi necesare, ci doar pentru că sunt la fel de ipocrite ca studiile bursierilor de la Yale despre masacrele armatei SUA asupra indienilor. Bietul Hurmuzachi, cică ar fi următorul.

Later edit: Cum Zazei nu-i place absolut nici un fel de critică, chiar dacă este bine intenţionată,
şi de astă dată a sărit ca urzicată în stilul ei consacrat, numindu-mă cum i-a venit la gură. Prin urmare, îmi cer scuze că am scris cele de mai sus. Ignoranţa, prostia şi maliţiozitatea rămân în continuare păcatele mele capitale. Ce să-i faci, nu am ştiut că nu trebuia nimeni să observe !

Even later edit:  Pacea s-a aşternut totuşi peste blogurile noastre. Chiar dacă chinuită şi insuficientă, e totuşi pace. Faptul că ţin şi acum sub lacăt trei drafturi, printre cele mai oribile scrise de mine vreodată, diatribe înveninate cărora nu m-am îndurat să le dau drumul, a înclinat balanţa în defavoarea mea. Am acceptat în cele din urmă să primesc mai multe lovituri decât am dat. Desigur, este numai o apreciere cantitativă. Sper doar că gestul meu va fi interpretat ca un semn de bună credinţă (aşa cum este de fapt) şi va explica lipsa scuzelor într-un chip suficient de lămuritor.

Comentarii

  1. Mi se face şi milă, zău. Tu chiar ai o problemă de viaţă şi nu ştiu cum să te ajut. Mare tristeţe, imensă frustrare. Noroc că nu faci politică, ar fi vai de fundul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zăzico, faci prostii şi tot tu eşti cu gura mare. Comentez pe blogul meu, aşa cum am chef. Învaţă să scrii/transliterezi corect şi nu vei mai lăsa loc de comentarii ! Mă bucur că te amuzi. Me too.

    RăspundețiȘtergere
  3. În momentul în care o să înveţi să te porţi ca oamenii, o să stăm de vorbă. Până atunci, o să rămână fiecare cu bunele sale intenţii, ok? Probabil că pe lângă genul ăsta de inepţii răutăcioase, o eroare de transliteraţie e nimica toată. Cine trebuie, face diferenţa. Tu nu trebuie să, pentru că nu exişti, compris?

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Tu chiar crezi că eu scriu aici "ca să fac diferenţa" ? Te înşeli amarnic, nu toţi suntem ca tine să ştii. Nu sunt frământat de astfel de vanităţi. Vei vedea mai târziu ce vreau şi poate vei înţelege.
    2. Nu impui standarde, capisci ? Şi mai lasă-mă cu atitudinea asta de frate mai mare.
    3. La faza cu existenţa trebuie să te dezamăgesc: once again, it's not up to you. Ştiu că ţi-ai dori dar va trebui să te consolezi cu gândul că undeva pe net există şi Blogescu.

    PS Blogu lu Blogescu va împlini o lună de existenţă săptămâna vitoare. Voi publica atunci stats-urile, să fie clar pentru toţi că audienţa nu e tocmai neglijabilă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Păi ale mele sunt publice dintotdeauna. Nu trebuie să-mi dovedeşti nimic. Mie îmi e egal că exişti undeva sau nu, e loc pentru toată lumea. Ţie, se pare că nu: mă amuză să-mi închipui unde o să se termine toată parascovenia asta.

    Cât despre făcutul diferenţei, nu vorbeam de mine. Mai citeşte o dată, te rog.

    PS: Acuşi isprăvesc un bilet despre nişte lucruri care nu se poate să nu-ţi sune familiar. Te previn că nu e un atac la persoană: persist însă în a crede că emani o mare tristeţe existenţială. Şi cred că am priceput de ce. Şi cu asta, zău că basta, te las în pace.

    RăspundețiȘtergere
  6. omule spui ca esti filozof cu acte !
    bucurestean de nevoie. nu/ti plac jongleriile lingvistice ale preopinentei nu le mai frecventa. desi ai fi putut intelege la timp ca nu e vorba decat de un joc. are dreptate ea. in fond de ce atata cucuta in traista la tine ? hazul Miticilor sta in aceea ca sunt relaxati ! observa-i si ia exemplu, daca ai hotarat sa respiri printre ei ...
    altfel e bine ca ai renuntat la fumat !

    RăspundețiȘtergere
  7. Parcă eu mai ştiu ce spun. Întreab-o pe Zaza că ea ştie mai bine ce zic sau ce nu zic she's the Oracle. Iar cu relaxarea Miticilor, cred că ai greşit secolul, mai încrâncenată lume ca aici e greu de găsit.
    Nu e vorba de nici o cucută, deşi asocierea mă onorează aducându-mi aminte de băutori de cucută cu care nu mă compar.

    E pur şi simplu vorba de opinie. Dacă nu arată în vreun fel, înseamnă că nu mai am voie ? Sag mir !

    Mersi de comment.

    RăspundețiȘtergere
  8. domnule,
    daca nu-ti convine AICI, de ce nu te duci inapoi ACOLO (de unde ai venit)?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Aştept să se îndrepte vremea, nu vezi ce urât e afară ?

    Why you ask, you wanna deport me ?

    RăspundețiȘtergere
  10. un motiv in plus! poate ca 'acolo' e soare si finetele miros frumos ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Aşa cum comentam în altă parte, chiar ţi-au fost inundate nările de mirosul de sânge şi vrei şi tu o halcă ?

    By the way, eşti out of topic.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu, TU esti 'out of topic'!
    peste TOT ;)))
    ps nu ma excita mirosul de singe, dar o deportare discreta, curata & fara urme nu e tocmai o idee rea...

    RăspundețiȘtergere
  13. ... one can always dream, right?
    & hope for a better world... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. hmm... tii sub raft 3 drafturi 'inveninate'? ma-ndoiesc ca vreunul dintre ele ar putea fi atit de 'inveninat' incit sa nu pot replica even MORE venomously! ;P

    if u r a 'bad motherfucker', i'm a WORSE one :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Păi zi şi tu ceva rau, mârâie, muşcă, ceva să mă enerveze. Văd că numai dai din coadă.

    Notă: e un blog liber, nu vreau să introduc moderarea comentariilor. Aşa că oricât de urât îţi vine dar să fie fără obscenităţi explicite totuşi.

    RăspundețiȘtergere
  16. eu NU folosesc obscenitati, ele sint 'arma' celor cu un spirit moale...
    eu doresc, pur si simplu, moartea ;P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare