Dedicaţie generaţiei 27


Comentarii

  1. intrbare... ai vreo simpatie cu curentul legionar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Simpatii şi antipatii. Oricum, filmuleţul a fost pus în contextul unor discuţii din ultimele zile şi a silei provocate de un anumit soi de restituiri istorice.
    În principiu mă enervează două lucruri. Primul e că nu se recunoaşte că aşa zisa generaţie 27 a fost afiliată ideologic mişcării legionare şi în loc de asta au apărut mormane de cărţi care să-i justifice pe respectivii. Al doilea e că afinităţile lor sunt anatemizate laolaltă cu ceea ce au scris uite aşa, hodoronc-tronc de flori de măr. Ceea ce s-a întâmplat cu Heidegger, Junger, Hamsun and so trebuia să se întâmple şi cu ai noştri. Adică să fie recunoscuţi ca valoroşi aşa cum au fost ei. Pentru moment, aceştia încă nu au un loc foarte clar în cultura română şi se scriu în continuare ..., restituiri, justificări.

    Nu comentez mai mult că nu vrea să se inflameaze nimeni, fie ei verzi, roşii sau portocalii.

    RăspundețiȘtergere
  3. acelasi lucru s-ar putea spune si despre comunisti sau despre alte curente "fundamentaliste"... dar in final totul se reduce la bani si in special putere

    RăspundețiȘtergere
  4. Nădajduiesc să cred că nu totul se reduce la bani şi putere, deşi se ajunge de cele mai multe ori în preajma lor. Eu mă refer la baterea pasului pe loc pe post de producţie culturală.

    Observ cu dezamăgire că după douăzeci de ani de acuze ideologice de tot felul dintr-o parte şi replici din cealaltă parte suntem în acelaşi punct în care am plecat. Nimeni nu a câştigat. Fabricanţii de scandaluri gen Alexandra Laignel-Lavastine(Emil Hurezeanu's ex wife) sau Norman Manea nu au primit niciodată o replică adecvată din partea elitei locale. Oare de ce ?

    "Elita oficială" românească, convertită în sprijinitor moral al puterii actuale, nu a fost niciodată în stare să justifice "credinţa prost investită", cum o numeşte Daniel Lavric în cartea sa despre Noica, a antemergătorilor lor după cum cealaltă tabără pare că se joacă cu seriozitatea unui proces moral ce se voia purificator.

    Este o situaţie de acum penibilă pe care o suspectez de impotenţă din ambele părţi. Nici detractorii generaţiei "27 nu au fost suficient de puternici, dar nici apărătorii ei. E doar un război trist şi penibil purtat de combatanţi incompetenţi.

    PS: Postarea clipului e doar o ironie şi nu reprezintă vreun crez de-al meu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare