Budapesta şi Micul Paris



Ceea ce am văzut a fost un oraş civilizat, respirând istorie prin toţi porii, european sub toate aspectele. Budapesta este un oraş de la care ai ce învăţa.
Nu vreau să continui aici cu lista impresiilor mele. Ele nu contează pe acest blog care nu se vrea un jurnal al meu. Nu sunt un naiv care să înceapă să-şi scarpine orgoliul, cu plimbările sale, în faţa unei audienţe care nu e interesată de aşa ceva. Ceea ce ce contează este contrapunerea acestor impresii unor "realităţi de acasă".

Aşa cum Dâmboviţa nu e Dunărea, tot aşa nici Bucureştiul nu e Budapesta. Întocmirea unui inventar al prostiei edilitare româneşti devine o sarcină mult mai uşoară ori de câte ori ieşi din România, pentru că toate neajunsurile cu care te-ai obişnuit şi ai ajuns să nu le mai observi îţi scot ochii cu hidoşenia lor la reîntoarcerea în patrie: câinii vagabonzi, lipsa parcărilor, benzilor pentru autobuze şi pistelor pentru biciclete, traficul infernal, claxonatul şi înjurăturile din trafic. Nu mă plâng că noi nu avem palate, clădiri istorice impresionante, pentru că am avut istoria care am avut-o, însă deplâng faptul că lipsesc acele lucruri elementare care-l fac pe om să-şi merite numele de om. Le plâng de milă românilor că trăiesc într-un mediu viciat, poluat moral şi fizic pentru că ştiu că nu merită să fie trataţi astfel şi încă mai există multă lume cu bun simţ care încă mai speră că lucrurile vor deveni şi la noi normale.

Atmosfera generală din Budapesta este aerisită degajând un aer elevat. Bucureştii, emană balcanism şi murdărie. Nu neapărat murdăria străzilor cât atitudinea oamenilor care au gesturi violente, ţipă, se împing la tramvai chiar şi atunci când este loc din belşug, te înghesuie cu genţile lor murdare de rafie şi te fac să simţi pentru toată ziua mirosul de şatră.

Mi s-a spus că mă agit de pomană şi că ar fi timpul să încep să mă obişnuiesc cu "realitatea". Care realitate, întreb retoric ? Cea a gunoaielor aruncate fără discernământ pe unde se nimereşte, a înjuraturii şi scuipatului, a politicienilor incapabili şi corupţi care nu dau o para chioară pe cei ce i-au votat, realitatea lui Guţă, Adi Minune, a fustelor colorate care vând desuuri de nylon în piaţa Unirii ? Ei bine, vă asigur că asta nu se va întâmpla vreodată. Dacă blogul nu va fi de ajuns pentru a înfrunta această "realitate", atunci voi îndemna oamenii la revoltă, îi voi îndemna să iasă în stradă, să-i alunge de la conducere pe cei care-şi bat joc de ei.

Lumea s-a repezit să-l aleagă pe Oprescu, acest comunist acrit, care şi-a recunoscut deschis iubirea faţă de idealurile lui Lenin. Mă întreb acum, cum poate un comunist să rezolve problemele capitalismului ?

Dimineaţa, chiar înainte de a intra în Bucureşti, am facut câteva fotografii din mersul trenului. Le-am pus împreună cu cele făcute în Budapesta într-un colaj. Vă rog pe voi să judecaţi cât sunt de subiectiv şi cât de justificate îmi sunt frustrările de cetăţean.





Trenul era plin de cetăţeni străini. M-am simţit ruşinat când îi vedeam că privesc afară. Chiar nu-şi pune nimeni problema că asta e ceea ce văd toţi cei care vizitează România ? Ce efect mai poate avea publicitatea cu banii aruncaţi de guvern în străinătate pentru cineva care vede cu proprii săi ochi ţara lui Borat, şi mai ales, câtă credibilitate ? Oare ce zic toţi PR-iştii intraţi pe pile în structurile statului, când cineva care a fost în România cere explicaţii pentru lucruri de soiul celor fotografiate de mine din tren ?

Comentarii

  1. Doamne, oare de ce trebuie sa fim atata de jegosi ?...la propriu

    RăspundețiȘtergere
  2. Unul din cele mai penibile momente ale mele in Romanica a fost cand am luat trenul din Bukres spre Kustendje si in compartiment am dat peste 3 californience si un nea Gogu din Pitesti. A fost groaznic, beyond my words. Toti patru din fata/stanga mea erau intr-un fel sau altul poporul meu, eu aflandu-ma cumva la mijlocul distantei dintre cele 3 zalude care plecasera lumea si nea Gogu, un pic aghezmuit.

    Anyway, newsflash: 1. persoanelor din PR-ul romanesc li se rupe 2.Oprescu nu acum a fost pus premare peste urbe.

    If I may give u an advice, nu te mai omori cu "natia", ca nu mai exista asa ceva in Mioritia, ci fa-ti shtudiile in Germania - autoconserva-te. Este inutil efortul de "trezire" a valahilor. Scoate calitate, cauta persoane de valoare and that's about it.
    Cum la fel de inutila e cearta ta cu Zaza. Mai ales ca atragi merde-nei ca als. Cu Zaza nu ai nimic de impartit, nicio halca pe care sa te bati, daca o critici get to the point, nu te duce la stilu-i, ca e inutil. E boala veche romaneasca, nu ai cum sa o vindeci. Si e al ei, asa ca nu ai de fapt ce sa ataci. Cum ziceam, te trezesti pe cap si cu personalitati culturale.
    Is it worth it? I don't think so.

    RăspundețiȘtergere
  3. Amuzantă scena din tren. Călătoria cu trenul este de multe ori, la fel de rodnică în experienţe precum o lectură sau un film bun.

    Ok, acum partea importantă. Da, pot pleca in Germania, pot face trei doctorate şi ? Totul va fi la fel ca înainte. De-ţi sună copilăreşte sau nu, de mă crezi sau nu, află însă că pe mine propăşirea naţiei mă interesează în primul rând şi nu doar a mea personală. Ştiu că aşa ceva sună bombastic, emanând emfază şi naivitate. Încă un semn că nu suntem poziţionaţi unde trebuie vizavi de noi înşine. Mărturisesc, că deşi am un trai umil, consider că nu o duc aşa de rău însă mă doare teribil fiecare întoarcere acasă, "în provincie" şi ştiu că parte din această vină o poartă şi spuma intelighenţiei româneşti care se ţine doar de spectacole inutile în ultimii douăzeci de ani.

    Cred că România are nevoie de o reformă morală care să nu fie doar încă o liniuţă pe agenda electorală a unor partide, politicieni sau intelectuali aserviţi puterii. O reformă care să ajungă în toate colţurile tării şi dincole de graniţele ei, O reformă care deocamdată nu interesează pe nimeni căci, putem pleca împlinindu-ne pe unde apucăm, sfârşind într-o greaţă de România, de care ne putem considera salvaţi(iluzoriu!) doar în afara frontierelor.

    Ştiu că persoanelor din PR-ul românesc li se rupe. Vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză întrucât am cunoscut personal acest gen de personaj şi am avut vreme să analizez pe îndelete tipologia. Intrat pe pile, aşezat comod prin diferite ministere, afon la orice fel de limba străină nefiind preocupat decât de harta vizitelor de peste hotare şi foarte arogant cu noi muritorii de rând dar slugarnic cu şefii, trepăduşul cu pricina nu trebuie să scape şi de acum înainte. Să ştie că cineva e cu ochii pe el.
    Pe scurt, ceea ce vreau e să nu li se mai rupă şi sa-şi facă treaba dacă nu să-i lase pe alţii care sunt "more resourceful". Asupra lui Oprescu doar am îndoieli, vom vedea.

    Cearta cu Zaza, ma faut. S-a încheiat iar în privinţa lui ALS mă abţin deocamdată. Totuşi, menţionez că filosofia pură şi literatura cu toate subspeciile ei rareori s-au intersectat iar atunci când au făcut-o au fost contestate, ca apartenenţă (cazurile Camus, Nietzsche). However, am depăşit de mult vârsta intimidărilor, mai ales cele provocate de "autoritate" indiferent de natura ei.

    M-a bucurat intervenţia ta. Ai un nume ?

    RăspundețiȘtergere
  4. " ştiu că parte din această vină o poartă şi spuma intelighenţiei româneşti care se ţine doar de spectacole inutile în ultimii douăzeci de ani."

    care spectacole inutile? si ce ai vrea sa faca intelighentia? de atatia ani tot se repeta: starea de la noi este ANORMALA. Initiative exista (mai multe si mai benefice decat eternul lamentat pe blog/forum/in particular); constiinta civica exista; totul se opreste la primarie/institutiile de resort. Howgh!

    RăspundețiȘtergere
  5. By the way, tu de ce nu faci mai multe? Sa te legi cu lanturi de un monument pe cale sa fie demolat de rechini imobiliari, sa faci greva foamei in fata primariei, sa arunci cu oua in Oprescu :).

    RăspundețiȘtergere
  6. De unde ştii că nu am făcut-o deja ? Mi s-a demonstrat clar cum cuvântul este întotdeauna mai puternic, de asta scriu pe blog.

    Speranţa mea este că va fi citit de cine trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Blogescu, Romania nu mai este "natie". Pare rau ca (a)par pesimist, sunt doar realist si invatat sa judec populational...
    Evident, poate mai e si diferenta de varsta biologica si posibil si alte suturi, care au fost mai multe/putine si/sau judecate ulterior in mod diferit de fiecare din noi.

    Blogul meu e listat la alea care le urmaresti.

    Ce e aia "filosofie pura"? Eu chiar nu stiu pe nimeni, acum, care sa mai faca asa ceva. Exista specializati, dar nu poti pune un structuralist ca Moulines sa faca filosofie politica, sau morala...

    RăspundețiȘtergere
  8. Atunci poţi scoate cuvântul "pură" din context. Rămâne doar filosofie.
    Atunci, eu sunt optimistul. Dacă suntem o populaţie trebuie să devenim o naţiune, dacă suntem deja atunci trebuie să devenim una mai puternică.
    Mi s-a mai reproşat discursul cu iz naţionalist. Te asigur nu e dar cumva trebuie sa o spun. Cum aş putea spune că-mi iubesc neamul, părinţii, pe voi toţi fără să par într-un fel sau altul ?

    O fi atât de ruşinos să scrii la Blogescu încât să nu te autentifici !?

    RăspundețiȘtergere
  9. Probabil, so what :) ? Dar indivizi care lasa comentarii ca ale tale cum sunt ?

    Nici nu mai conteaza. Don't like it ? Go find another playground !

    RăspundețiȘtergere
  10. Aşa ziceam şi eu. În fond, ce vrei băiete(mă refer la anonimul acela cu "tâmpitul")?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare