Blogu' lu' Blogescu - A BRAVE NEW WORLD


Dialog imaginar: Am spus că nu mă consider un Socrate. Dar cum vă socotiţi? Popă, zic. Şi unde aveti parohia? - N-am parohie, dar spovedesc pe unde pot.

joi, 13 noiembrie 2008

Patrimoniul nostru cultural (Partea 1 - Scuipatul)

SCUIPÁ, scúip, vb. I. 1. Intranz. A elimina din gură salivă, flegmă etc. cu o mişcare specifică a buzelor şi a limbii. ♦ Tranz. A arunca scuipat asupra (sau în urma) cuiva sau a ceva (sau a face numai gestul respectiv), în semn de batjocorire, de înjosire, de dispreţ; fig. a-şi manifesta dispreţul faţă de cineva (prin cuvinte, atitudini etc.). ♦ Tranz. A da, a azvârli ceva afară din gură, p. ext. din gâtlej sau din plămâni; a expectora. ♦ 2. Tranz. A elimina (ajutat de salivă) un corp străin aflat sau introdus în gură. 3. Intranz. şi tranz. Fig. A arunca ceva cu forţă. – Lat. *scupire.
Sursa: DEX ‘98 | 18 Jul 2004 |

De nobilă origine latină (vezi nota explicativă de la sfârşit), intrat în codul genetic al românilor, scuipatul ar trebui să aibă un loc de onoare în cultura autohtonă. Neoficial, face parte din patrimoniul cultural românesc. Alături de sora sa bună,înjurătura, scuipatul este bine reprezentat în toate păturile sociale din România.

Te supără vecinul ? Loveşte-l cu un scuipat şi te vei simţi mult mai bine (scuipatul terapeutic). Te deranjează ţiganii de pe stradă ? Treci imediat la acţiune înainte să sa o facă ei (scuipatul preventiv) ? Te-a jecmănit taximetristul ? Nici o problemă, o flegmă îţi va aduce liniştea. Te-ai plictisit să-ţi aştepţi iubita care nu mai vine pe banca din parc ? E în regula, încearca nişte tehnici noi de scuipat şi vei vedea cum aşteptarea devine mult mai uşor de îndurat. Dacă eşti chelner şi nu mai suporţi ingratitudinea clienţilor, care habar nu au prin ce treci pentru a le aduce mâncarea la timp, linşteşte-te şi plasează strategic o flegmuţă în mult aşteptata ciorbă. Doamne, ce obicei folositor, cât de răspândit este la noi, câte minunate feluri de a scuipa, câte beneficii aduce !

Pe stradă, la muncă, la şcoală, televizor, în pauza de cafea, pe trotuare, la tonete, autobuz, metrou, tramvai, piaţă şi aş putea continua aproape la nesfârşit, scuipatul este omniprezent în mioritica noastră ţară.

De asemenea, scuipatul nu este mereu acelaşi, el este divers, în funcţie de personalitatea celui ce-l produce şi împrejurarea în care-l foloseşte. Astfel, semantica gestului lichid poate fi extrem de diversă căci “marele S” poate fi: şmecheresc, ofensator, prietenesc (îmi amintesc cum elev fiind, colegii mei se scuipau cu pasiune prin pauze, fără nici un fel de supărare), vulgar (cei din clasa de jos scuipă aşa), elegant (am remarcat suave cuconiţe ce-şi lepădau cu delicateţe preţioasa umoare în batistuţe dantelate), sfidător (în faţa unui individ de condiţiune superioară), complezent (când eşti în gaşcă şi spui un banc) şi aşa mai departe. Ce practică sofisticată, câtă semnificaţie ! Mă îngrozesc când văd cum oamenii nu aprofundează suficient acest domeniu atât de important. Ah ignoranţa asta !

Dorinţa nestăvilită a românilor de a-şi elibera fluidele bucale pretutindeni dar mai ales, asupra semenilor lor este impresionantă şi demnă de toată admiraţia. Este un proces natural al cărui firesc demult trebuia să se reflecte în educaţia noastră. Totuşi, nici până la ora actuală, în manualele de pe care învaţă copiii noştri nu ai nici măcar un singur capitol care să-i înveţe cum să scuipe corect. Trebuie să facem lucrurile ca nişte ageamii şi să ne scuipăm aşa, fiecare cum crede de cuviinţă, după cum ne duce capul ?

Oare de ce naiba o fi atât de mult ignorat in etichetă ? Ar trebui ca toată lumea să fie educată încă din copilărie să scuipe frumos, educat, fără furie, fără înjurături dar cu maximum de beneficii. Să fie eficientizat. Să fie construite locuri special amenajate, să avem concursuri, campionate iar la televizor artiştii scuipători să ne încânte cu flegmele lor maiestre. De ce naiba, noi romanii, suntem sortiţi să nu facem nici un lucru ca lumea, până la capăt ? De ce trebuie să fim ipocriţi şi încă să pretindem că nu este estetic sau moral să scuipi atunci când îţi vine ?

Dacă ar fi ştiut occidentalii să scuipe ca noi, cu siguranţă că ar fi fost plini de şcoli, academii şi institute celebre cu rating mare. Dar la noi … nimic. Amatorism.

Offf, nimic nu merge in tara asta !

Nota: a nu se confunda cu scuipatul de seminţe care este un capitol complet diferit în istoria civilizaţiei româneşti.


Un comentariu:

  1. O fac si occidentalii, stai linistit. Faza e ca totul se petrece mai "civilizat".

    Alex

    RăspundețiȘtergere

 

blogger templates | Make Money Online